Pertti Alajan puhe 70-vuotiaalle Loiskeelle

23.5.2022

Entisen Palloliiton puheenjohtajan puhe 70-vuotiaalle Loiskeelle 8.4.2017

Hyvät Juhlavieraat,

 

Todella suuri ilo minulle olla täällä tänään juhlimassa Teitä ja suuri kunnia saada tuoda  Sääksjärven Loiskeelle, Teille jokaiselle suomalaisen jalkapalloperheen lämpimimmät onnittelut 70 vuodesta!

 

Sääksjärvi sijaitsee Lempäälän kunnan pohjoisosassa saman nimisen järven läheisyydessä lähellä Tampereen ja Pirkkalan rajoja. Sääksjärven ”kyläyhteisön” ilopilleri Sääksjärven Loiske juhlii tänä vuonna iloisesti ja perusteellisesti ansiokasta 70-vuotistaivaltaan. Loiske on seitsemän vuosikymmentä toiminut Sääksjärven lähiöalueen perheille sekä sielua että terveyttä pumppaavana liikunta- ja urheilukeskuksena. Jalkapallo ja futsal ovat nyt päälajeja, mutta muitakin lajeja seurassa voi harrastaa. Lähitukena seuralle toimii liittomme Tampereen piiri.

 

Lempäälälle Loiske on ylpeyden aihe, ylpeyttä tunnemme myös jalkapalloperheessämme. Sote-keskustelut ovat olleet valloillaan, kun huomisia kuntavaaleja on kampanjoitu, vaikka sote-uudistus ei ikään kuin enää ole kuntien leipätyötä. Näin kait on tulevaisuudessa, mutta mikä ihmistä, paikkakunnan asukasta voi enemmän kiinnostaa kuin omaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät jokapäiväiset asiat. Ihmisen hyvinvointi koostuu laajasta kokonaisuudesta, johon, terveys, sivistys, koulutus, kulkeminen, erilainen asiointi sekä liikkumisen, urheilun asiat olennaisesti kuuluvat.

 

Jalkapalloseurat kuten Sääksjärven Loiske ovat mitä uskollisimpia ja luotettavimpia hyvinvoinnin perustyöntekijöitä kunnassa, ja tällaisten seurojen kanssa kumppanuutta voi koko ajan kehitellä uusiin ulottuvuuksiin. Ajatelkaa, miten hyvällä mielellä vanhemmat voivat viedä lapsensa Loiskeen toimintaan kasvamaan ja kehittymään omiin mittoihinsa osaavien ja koulutettujen seuratyöntekijöiden pehmeällä kosketuksella. Ja ajatelkaa minkälaista yhteisöllisyyttä syntyy jokainen päivä seuran toiminnassa, juuri sellaista yhteisöllisyyttä josta ihmisten elämälle rakentuvat  ilon, valon ja turvallisuuden elinvoima-verkot. Seuran avoimet ovet kutsuvat myös uussuomalaisia, heitä jotka erilaisista syistä ovat asettuneet tai asettumassa maaperällemme. Jalkapallo ei rakenna aitoja eikä muureja. Jalkapallo yhdistää.

 

Sääksjärven Loiske käy vapaaehtoisenergialla. Sitä ei haeta bensa-automaateista vaan se kasvaa seuran kulttuurin pohjalle tahdosta olla mukana viemässä oman seuran lapsia liikunnan ihmeelliseen maail-maan.  Loiskeen kuten jokaisen urheiluseuran vapaaehtoistoimijat ovat sankareita vailla vertaa liikuntakentässämme. Haluan kiittää juhlivan Loiskeen jokaista seuratoimijaa suurenmoisesta työstänne oman seuranne värien puolesta ja toivotan jaksamista ja tsemppiä. Jaksakaa sillä teidän työllänne on valtaisa merkitys. Se näkyy katukuvassa ja kotien olohuoneissa. Suomalaisten seurojen vapaaehtoisenergia on suomalainen luonnontuote joka ainutlaatuisella tavalla takaa kestävän kehityksen voittokulun liikuntamaailmassamme. 

 

Suomalainen jalkapallo voi hyvin kun otetaan kaikkia asiat huomioon. Totta kai toivomme uutta menestyksekkäämpää ajanjaksoa miesten maajoukkueellemme. Toivomme sitä rakkaiden kannattajiemme, kaikkien puolesta. Ja menestys kyllä tulee, merkit siitä ovat jo iduillaan.

 

Tämän viikon alkupuolella Suomen Palloliitto isännöi Euroopan Jalkapalloliiton 41. varsinaista kongressia. Vierainamme olivat jokaisen 55 jäsenliiton edustajat ja UEFAn hallituksen jäsenet puheenjohtaja Alexander Ceferinin johdolla, FIFAn puheenjohtaja Gianni Infantino ja lukuisa määrä arvokkaita vieraita muista maanosista. Saimme maittavat kiitokset järjestelyistä. Tuli hyviä päätöksiä kongressissa yhä avoimempaan toimintasuuntaan, valittiin uusi hallitus ja pohjoismainen ehdokkaamme, ruotsalainen Karl-Erik Nilsson sai 50 ääntä 55 mahdollista, joten onnistuimme siinä mainiosti. Itselleni lankesi kongressin eri tilaisuuksiin kolme eri puhetta. Ensimmäisessä kerroin tarinan, jonka haluan tässä yhteydessä kertoa myös teille.

 

1990-luvun lopulla tapasin eri yhteyksissä silloisen Jugoslavian jalkapalloliiton, joka laukesi useisiin uusiin liittoihin vuonna 2001, viimeisen puheenjohtajan, legendaarisen jalkapallohenkilön nimeltä Miljan Miljanic. Hän oli paitsi huippupelaaja, myös huippuvalmentajana peliuran jälkeen Belgradin Punaisessa Tähdessä, Jugoslavian maajoukkueessa, Real Madridissa, Valenciassa ja ties missä. Miljanic nauttii yhä suunnatonta kunnioitusta jalkapallomaailmassa ja erityisesti entisen Jugoslavian maissa.

 

Kerran sitten pysäytin hänet sivummalle ja kysyin asiasta joka oli vaivannut mieltäni pitkään. Kerrotko, miksi te jugoslavialaiset tai balkanilaiset olette niin armottoman hyviä taidollisesti ja urheilullisesti jokaisessa palloilulajissa vesipallosta käsipalloon, lentopalloon, koripalloon, pöytätennikseen, jalkapalloon? Mitä ihmettä te teette?

 

Viisas Mr. Miljanic sanoo: ” Look. Me opetamme lapsia ja nuoria 15 tai 16 vuoden ikään asti, me opetamme heidät oppimaan jalkapallon salaisuudet, me opetamme heitä rakastamaan palloa, me opetamme heitä kehittymään urheilijaksi. Opetamme ihan iholta, käsi kädessä. Valmentaminen alkaa vasta kun he ovat 15-16 vuoden iässä. Silloin heillä on lajitaidot, he ovat urheilijoita ja kypsiä ottamaan valmentamisen opit haltuunsa.”

 

Maailman valkeni sillä hetkellä. Näinhän se on. Me olemme sitä varten lapsiamme varten, että me kärsivällisesti opetamme heidät oppimaan pallon moninaiset kiemurat, opetamme kasvamaan omille senttiluvuille lajimme taidossa ja tiedossa kannustamalla, tukemalla ja nostamalla ylös kun sen tarve on.

 

Kuinka usein me ikään kuin alistamme 8-vuotiaat tytön tai pojan valmentamishalumme alttarille sen sijaan että annamme aikaa kehittyä, uskallamme pitäytyä pois ylilyövistä taktisista ohjeista!  Liittomme nykyisessä strategiassa valmentajakoulutus on ykkössijalla, ja se tarkoittaa juuri sitä valmentajien koulutuksessa että valmentaja opetetaan opettamaan lapsemme oppimaan miten pallo kesytetään ja annetaan valmentamisen tulla sitten myöhemmässä vaiheessa.

 

Varsinaisessa kongressipuheessani viime keskiviikkona toin esiin olosuhdeasioidemme suunnattomat kehitysloikat viime vuosien aikana. Seurojen uskomaton rohkeus, UEFAn HatTrick-ohjelma, kuntien kumppanuus, EU-tuki, valtion apu ja yksityiset investoijat ovat yhdessä olosuhdemenestyksen takana. Muutama luku todisteeksi:

- seurojen omistamien olosuhteiden määrä, 14 v. 2004, 94 v. 2016

- tekonurmien ( virallinen termi jalkapallonurmi) määrä, 35 v. 2004, 320 v. 2016

- sisähallien määrä, 32 v. 2004, 84 v. 2016

- minikenttien määrä , 10  v. 2004, 300 v. 2016

 

Ilmaisin kongressille myös suomalaisen jalkapallon tahtotilan. Parantuneiden ja yhä paranevien olosuhteiden vuoksi olemme valmiit tulevina vuosina pelaamaan minkä tahansa kansainvälisen arvo-ottelun millä tahansa tasolla mihin tahansa vuoden aikaan Suomessa. Tarkoitin lausumallani konkreettisesti sitä, että olipa maaliskuu tai marraskuu emme enää anna tasoitusta ehdoin tahdoin pelaamalla näihin vuodenaikoihin vieraskentällä, sillä voimme isännöidä tai emännöidä nämä ottelut omilla stadioneillamme.  Tästä seuraa suoraan yksi johtopäätös. Tulevaisuudessa tarvitsemme isoihin arvo-otteluihin kaksi Kansallisstadionia;  yhden luonnonnurmella ja toisen tekonurmella.  Olympiastadionia remontoidaan valmiiksi vuoteem 2019 tai 2020 ja siihen tulee luonnonnurmi. Toisen Kansallisstadionin paikalle eli ns tekonurmikansallisstadioniksi sopii ns. HJK stadion joka juuri ristittiin Telia 5G-stadioniksi.  Sen kehittämissuunnitelmat ovat alustavasti olemassa.  

 

Arvoisa puheenjohtaja Esa Kuusisto,

Minua on suuresti koskettanut tätä juhlaa edeltävissä keskusteluissamme se kiintymys millä olet omasta kotiseurastasi puhunut ja kertonut. Olet seuraikoni ja olet myös niittänyt pelaajana, valmentajana muissakin seuroissa ja luottamushenkilönä liiton sekä oman Tampereen piirin kuvioissa arvonantoa paneutumisellasi ja osaamisellasi. Sinulla on aina ”loiskinut” sydämessäsi etkä siitä ”taudista” koskaan pääse eroon. Puhut koko ajan siitä, miten olette kasvattajaseura ja haluatte olla, miten tärkeää se on ja miten palkitsevaa. 

 

Synttärisankari Sääksjärven Loiske elää vahvaa nykyisyyttä.  Yli 1200 jäsentä ja lähes 400 pelaajaa muodostavat ainutlaatuisen yhteisön. Tytöt ja pojat voivat seuran treeneissä ja peleissä olla prinsessoja tai ritareja ja nauttia pyörivän pallon ihmeellisistä kuvioista, aikuiset voivat kaveerata pallon kanssa koko elämänsä tutuissa ympyröissä. Erityisryhmät pääsevät jalkapallon riemuun, ketään ei jätetä sivuun. Seuran jalkapallotarjottimella on sekä jalkapallo ja futsal, mikä tietysti tarkoittaa mahtavaa ympärivuotista peliä ja harjoittelua osaavissa valmentajakäsissä.  Futsalissa miesten edustusjoukkue kisaa nyt Ykkösessä ja aikoinaan edusti Sääksjärveä liigatasollakin.  

 

Seuran historia tuntee muun muassa vuonna 1979 seuran järjestämän 21-vuotiaiden maaottelun Suomi - Länsi-Saksa ja seuran vuonna 1980 järjestämän muistorikkaan allianssipitoisen ottelun Loiske/Haka/Ilves vastaan Suomen olympiajoukkue. Vauhtia ja loisketta on riittänyt seitsemälle vuosikymmenelle ja riittää vastedeskin!  Muutama vuosi sitten unelmat täyttyivät olosuhteiden osalta. Tekonurmipohjainen kenttä näki vihdoin päivänvalon Sääksjärvellä ja aloitti uuden kukoistavan ajanjakson Sääksjärven Loiskeen historiassa.

Ennusmerkit tuleville vuosille ovat aurinkoiset.

 

Iloiset synttärionnittelut vielä ja Kaikkea Hyvää eteenpäin!!!

 

Cheers!

 

PERTTI ALAJA

puheenjohtaja

Suomen Palloliitto